Wespen bestrijding

Heeft u last van wespen?
 
Behalve dat wespen erg vervelend kunnen zijn en soms zelfs gevaarlijk, zijn het zeer nuttige insecten zijnspen zijn zeer nuttige insecten. ze verdelgen andere schadelijke dieren en ruime dode insecten op. Daarnaast zijn brengen ze ook nog stuifmeel over. Toch vinden wij mensen deze dieren hinderlijk en angstaanjagend. We zijn bang dat ze ons steken, hoewel ze dat alleen maar uit verdediging doen,

De wespen die ons het lever zuur kunnen maken zijn vooral de duitse wesp, genaamd paravespula germanica F. Ook is een veel voorkomende wesp de 'gewone' wesp, genaaamd paravespula vulgaris L. Ze leven in wespenvolken met soms wel 5000 of meer individuen.

Wanneer een wesp in het nauw gebracht wordt of wanneer het wespennest wordt verstoord, kunnen ze tot steken overgaan. Het gif wat dan ingespoten wordt bevat een zeer irriterende stof die meestal ongeveer 2 dagen een ontsteking kan veroorzaken in de omringende huid. Daarnaast kan er overgevoeligheid bij mensen ontstaan, waardoor de reactie veel heftiger kan zijn.
 

De ontwikkeling 
  
Een koningin wordt in het najaar bevrucht en overwintert op een beschutte plaats in gebouwen of onder de grond. In de lente komt zij weer tevoorschijn en zal zij beginnen met het maken van een wepsennest. Deze wordt meestal op een beschutte plaats, denk hierbij aan schuren, muurholten, spouwmuren, onder het dak en dergelijke. Ook bestaat het dat wespen een zich in de grond nestelen.

PAS OP: deze wespen kunnen zeer agressief zijn!

Zodra de eerste wespen uitkomen nemen zij het werk van de koningin over. De koniging beperkt zich vanaf dan alleen nog maar tot het leggen van eitjes. Aan het einde van de zomer kan een wespennest meer dan 20.000 wespen herbergen.  

Bestrijding
  
Het bestrijden van wespen brengt enige voorzichtigheid met zich mee. Alvorens er bestrijding uitgevoerd gaat worden dienen er voorzorgsmaatregelen genomen te worden. Het is mogelijk om het wespennest zelf te bestrijden maar aangeraden wordt om de bestrijding door een ongediertedeskundige te laten doen. Hij weet exact hoe het wespennest moet worden bestreden en welke risico's er mee gepaard gaan.

Tips

  • Verstop of dek de ingang van het wespen nest nooit af!
  • Zorg ervoor dat je weet waar de wespen in en uit vliegen
  • Wacht nooit langer dan nodig is, het nest zal alleen maar groeien

 

Wilt u snel en veilig van je wespennest af?
Bel dan vrijblijvend een van onze werknemers in uw buurt: 

Waspik 0416-315517
Oosterhout 0162-462002
's-Hertogenbosch 073-6124385

Print