De huisboktor

De huisboktor is een van de meest voorkomende boktor in Nederland. Deze gevaarlijke boktor kan ongeveer 10 tot 25 millimeter lang worden. Hij heeft, zoals bijna alle boktorren, een langgerekt lichaam, dunne poten en lange voelsprieten. De tor is zwart van kleur, heeft een rond halsschild met twee bultachtige uitsteeksels. Zijn gehele schild is bedekt met kleine, witte haartjes.

De huisboktor leeft zelf niet in het hout en tast het dan ook niet aan. Hier is de boktorlarve aansprakelijk voor. Deze larve kan maar liefst meer dan tien jaar in hout knagen. Wanneer er meerder larve actief zijn kan de schade enorm zijn. Gehele dakconstructies, tuinhuisjes, kunstwerken en andere voorwerpen van hout kunnen aangetast en beschadigd worden.

De vrouwelijke boktorren leggen soms wel tot 200 eitjes in het hout. Enkele weken later komen hier de larven uit, die zich direct in het hout nestelen. In de eerste levensjaren van de boktorlarve blijven ze vlak onder het oppervlakte zitten, waarna ze steeds dieper in het hout kruipen.

Wanneer de larven zich voldoende heeft volgevreten en ongeveer 3cm lang is,  ontpopt hij zich tot kever. Deze boktorkever knaagt zich in de periode van juni tot september naar buiten. De uitvliegopening is ovaal van vorm, ongeveer een centimeter breed en heeft gerafelde randen

.

Wilt u meer informatie over de verschillende soorten boktorren of vermoedt u last te hebben van boktor/larven? Neem dan snel contact op met onze specialisten voor gratis advies. 

Waspik 0416-315517
Oosterhout 0162-462002
's-Hertogenbosch 073-6124385

 

Print