Oorzaak van ratten

Ooorzaken

Ratten die uw huis of bedrijf binnenkomen, vormen een bijzonder ernstig probleem, zelfs als dat niet direct in een woongedeelte is. Elk rattenprobleem in huis of op het werk moet onmiddellijk worden aangepakt en worden bestreden.

Huizen met binnengarages of met luikjes voor honden of katten verdienen bijzondere zorg, omdat ratten deze kunnen gebruiken om het huis binnen te komen.

Ook ratten in de tuin of andere buitengebieden brengen een hoog risico met mee, in het bijzonder op plaatsen waar kinderen of huisdieren komen. Het is belangrijk om ratten uit de tuin te verwijderen, zodat er minder gevaar is dat ze het huis proberen binnen te komen.

 

Tekenen van ratten

Ratten zijn nachtdieren en verstoppen zich meestal voor mensen. Typische verschijnselen van een rattenprobleem in het huis zijn:

 • Krassende geluiden in muren of onder vloeren als ratten rondscharrelen.
   
 • Uitwerpselen - Ratten laten donkere, langwerpige uitwerpselen achter van 10 tot 20 millimeter lengte.
   
 • Kenmerkende geur - Ratten laten een naar muskus en ammonia ruikende geur achter, die vooral sterk is in (half)besloten ruimtes, zoals onder kasten.
   
 • Schade - Om hun tanden scherp en kort te houden knagen ratten aan hout en plastic. Ratten kunnen zelfs brand veroorzaken, door aan elektrische snoeren te knagen.
   
 • Opengescheurde voedselverpakkingen - Ratten scheuren verpakkingen open in hun zoektocht naar voedsel.
   
 • Nesten - Ratten bouwen nesten in warme, beschutte plaatsen en gebruiken daarvoor versnipperd materiaal van bijvoorbeeld kranten of stof. Nesten bevatten vaak jonge ratten.
   
 • Holen - In tuinen graven ratten holen, vooral in composthopen of onder schuren. Ze bouwen ook nesten onder tuinplanken.
Print