Kenmerken van houtworm

De houtworm

De houtworm is een larve die zich in het hout bevind en schade aan balken, daken, vloeren en andere houten constructies toebrengt. Met de houtworm worden alle in het hout levende larven bedoeld. In de meeste gevallen komt deze larve van de houtwormkever of van de doodsklopper.

De voorkeur van de houtworm larve gaat meestal uit naar zacht hout en dan met name spinthout. De houtworm is te herkennen aan de aanwezigheid van boormeel of zaagsel in de buurt van het hout. Daarnaast zitten er ook vaak kleine, ovale gaatjes in het hout. Dit zijn de vliegopeningen van de houtworm kever.
 

Kenmerken van de gewone houtwormkever

De kever wordt ongeveer 3 tot 4 millimeter lang, maar is ondanks dat een van de beruchtste en schadelijkste soorten. Het dekschild van de houtwormkever is bruin van kleur, licht behaard en hebben vele rijen met kleine putjes die lijken op groeven. Het halsschild van de kever is erg groot en beschermt ook de kop.

 

Kenmerken van de grote houtwormkever

De bonte knaagkever wordt ongeveer 6 tot 8 millimeter lang, en is dus aanzienlijk groter dan de gewone houtwormkever. De kever is bruin van kleur en heeft een zeer fijne, geelrode beharing op zijn dekschilden. Daarbij heeft de grote houtwormkever geen rijen met kleine putjes/groeven in tegenstelling tot de gewone houtwormkever. Wel heeft de kever ook een groot halsschild waardoor ze een beide een ‘gedrongen’ uiterlijk hebben.

De larve van de grote houtworm heeft een voorkeur voor eikenhout, maar wordt ook wel op andere loofhoutsoorten aangetroffen. De larve is wit van kleur, heeft een C-vormig gekromd lichaam en kan maximaal 11 millimeter lang worden. In tegenstelling tot de gewone houtwormen, die vooral het spinthout eten, eet deze knaagkever het kernhout op. Daardoor is vaststelling lastiger, en de schade veel ingrijpender.

 

Bij vragen of een prijsopgave vult u het offerteformulier in, u kunt ons ook mailen. Of bel een van onze vestigingen:
    
Waspik 0416-315517
Oosterhout 0162-462002
's-Hertogenbosch 073-6124385

Print