Schade door boktor

Schade

Het komt in Nederland vaak voor dat volledige dakconstructies worden aangetast door de gevaarlijke boktorlarve. Dikke balken worden in een aantal jaren bijna volledig verpulverd waardoor soms de constructie zijn kracht verliest. De aantasting is in het begin nog oppervlakkig waarna de aantasting steeds dieper in het hout gaat. Bij grenen en larikshout wordt vooral het spinthout aangetast en bij vurenhout zelfs ook het kernhout. Het aangetaste houtoppervlakte is vaak rimpelachtig. Vaak kan men de boorgangen, soms wel 4,5mm breed, eenvoudig met een scherp voorwerp(schroevendraaier) blootleggen. Wanneer men dit doet zal er een laag boormeel met houtsnippers vrij komen.

Wanneer u vermoedt dat er hout is aangetast door de larven van de boktor dient u de volgende onderdelen in de gaten te houden.
 

Geluid

Hoort u een knagend geluid uit de dakconstructie komen? Dit kan betekenen dat er verschillende boktorlarven actief zijn. Vooral bij warm weer zijn ze erg actief.

Ovale uitvliegopeningen

Wanneer de boktor het hout verlaat, laat hij een ovale opening achter. Deze kan ongeveer 1cm breed zijn en heeft vaak gerafelde randen.Boormeel/zaagsel

Treft u meel of zaagsel in uw woning aan? Controleer dan direct of het bovenliggende hout kenmerken van aantastingen heeft. Het kan betekenen dat er verschillende larven actief zijn.


Wilt u meer informatie over de verschillende soorten boktorren of vermoedt u last te hebben van de boktor/larven?
Neem dan snel contact op met onze specialisten voor gratis advies.

Waspik 0416-315517
Oosterhout 0162-462002
's-Hertogenbosch 073-6124385

 

Print